3 жовтня 2013 року виповнюється 75 років з дня народження Володимира Юхимовича Некоса

3 жовтня 2013 року

виповнюється 75 років з дня народження

Володимира Юхимовича Некоса

засновника екологічного факультету ХНУ імені В.Н.Каразіна, українського географа, геоморфолога, геофізика, радіогеографа, доктора географічних наук, професор, заслуженого діяча науки і техніки України, голови Харківського відділу Українського географічного товариства, академіка Академії наук вищої школи України, Української екологічної Академії наук, почесного академіка Міжнародної Академії наук екології та безпеки життєдіяльності, академіка Петровської Академії наук і мистецтв (Росія), заслуженого професора Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна.

 

IMG 6363

 З років навчання життя В.Ю. Некоса було пов’язано з Харківським університетом. Ще у студентські роки він бере участь у високогірних експедиціях з вивчення сучасного і давнього зледеніння Кавказу. У трудовій діяльності В.Ю. Некос пройшов шлях від лаборанта до старшого наукового співробітника, начальника геологічної експедиції науково-дослідної частини ХДУ. Він працював на геолого-географічному факультеті ХНУ ім. В.Н.Каразіна на кафедрах загальної фізичної географії та картографії, регіональної фізичної географії, потім у співпраці з проф. С.І. Проходським і його однодумцями створив кафедру раціонального використання природних ресурсів та охорони природи.

В.Ю. Некос першим серед географів Радянського Союзу створює та започатковує розвиток нового наукового напрямку – радіогеографії – ландшафтно-географічного зондування земної поверхні. Результати його теоретичних та експериментальних досліджень оформлені у докторську дисертацію і у 1986 р. у Головній геофізичній обсерваторії ім. Воєйкова В.Ю. Некос захищає дисертацію «Географические закономерности радиоотражения и радиоизлучения геосистем» і отримує звання доктора географічних наук. В його дисертації встановлено ряд фундаментальних закономірностей відбиття та випромінення земними покривами географічного ландшафту електромагнітної енергії у радіодиапазоні електромагнітних хвиль.

Будучи завідувачем кафедри геоекології та конструктивної географії згуртовує навколо себе екологів України і перетворює кафедру в осередок проведення координаційних нарад з екологічної освіти і виховання протягом останніх 15 років.

Натомість, сам Володимир Юхимович розпочав розробку змісту і понятійного апарату неоекології – новітнього бачення «Великої екології» М. Реймерса. Йогоя як професіонала приваблював аналіз проблем неоекології. Його думки знайшли відображення більш ніж у 300 наукових працях. Основні положення його теорії викладені у 30 монографіях та підручниках.

Актуальність науково-дослідної тематики, що здійснюється під керівництвом зав. кафедрою Некоса В. Ю., насамперед пов’язана з нагальною необхідністю ефективного визначення особливостей та закономірностей забруднення різних компонентів навколишнього середовища.

Визначення змісту освіти на підставі обґрунтування кількісних показників навчальної інформації є однією з невід’ємних складових при реалізації Болонського процесу у вітчизняній екологічній освіті. Спрямування зусиль фахівців-екологів України на вирішення даної проблеми є особистою заслугою проф. Некоса В.Ю.

В.Ю. Некос велику увагу приділяв підготовці наукових кадрів. Під його керівництвом захищено 18 кандидатських дисертацій ( в тому числі Максименко Н.В., Буца Ю.В., Тітенко Г.В., Ричак Н.Л., Крайнюкова О.М.) та 4 докторських дисертації (Гриценка А.В., Слюсаренка В.К., Московкіна В.М., Шмандія В.М.)

Багато спроб Володимира Юхимовича по створанню екологічного факультету у 2007 році завершились перемогою і він очолює перший в Україні на базі класичного університету – екологічний факультет Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна, взявши на себе також завідування новоствореною кафедрою загальної екології та неоекології.

Некос В.Ю. заснував і був головним редактором двох збірників наукових праць “Людина та довкілля. Проблеми неоекології” та “Захист довкілля від антропогенного навантаження”. Він також є головним редактором “Вісника Харківського університету” (Серія „Екологія”).

В.Ю. Некос був добре відомий серед екологічної спілки не тільки нашої держави але й зарубіжжя.

За свій творчий внесок у розвиток екологічної науки і освіти професора В.Ю.Некоса відзначено почесним званням Заслуженого діяча науки і техніки України (2007р.), обрано академіком декількох галузевих академій наук. Від посідав високі позиціі у Науково-методичній комісії з екології та охорони навколишнього середовища МОН України, ДАКу, численних редколегіях наукових видань. Протягом 50 років – дійсний член Українського Географічного товариства і 20 років був представлений у його керівних органах і виконував обов’язки голови його Харківського відділу. В.Ю. Некос був відзначений державними нагородами –почесними знаками «Відмінник освіти України», «Антон Макаренко» та нагороджений медаллю імені М.В. Ломоносова.

В. Ю. Некос завжди пишався своєю причетністю до наукової школи ХНУ імені В.Н. Каразіна. Був сповнений ідей щодо розвитку екологічного факультету…

Leave a Reply

X