Науково-методичний семінар: доповідь Максименко Н. В.

6 грудня 2017 року відбулось засідання науково-методичного семінару кафедри моніторингу довкілля та природокористування.

З доповіддю на тему «Ландшафтно-екологічне планування в інвайронментальному менеджменті територій локального рівня організації довкілля» виступила завідувач кафедрою, к. г. н.,  доцент Максименко Надія Василівна.

Доповідь є результатом наукового дослідження, що проводилось Надією Василівною протягом 20 років і стало основою докторської дисертації, що подана до захисту у спеціалізовану вчену раду Д 64.051.04.

Доповідь продемонструвала, що автором розроблено теорію, методику, структуру і процедуру ландшафтно-екологічного планування для прийняття рішень в інвайронментальному менеджменті територій локального рівня організації довкілля, на прикладі агроландшафтів, урболандшафтів, водогосподарських ландшафтів, територій і об’єктів екологічної мережі, лісництв і лісових господарств;

– обґрунтовано необхідність і сутність здійснення процедури ландшафтно-екологічного планування для оптимізації природокористування на локальному рівні за методологією, розробленою у дисертаційній роботі й апробованою належним чином на території експериментального полігону;

– виявлені об’єкт-суб’єктні обмеження реалізації процедури ландшафтно-екологічного планування в Україні і шляхи їх подолання;

– складено синтезовану карту ландшафтно-екологічного планування території експериментального полігону, а саме – ділянки Лісостепової зони України в межах Харківської області.

Запровадження нової концепції інвайронментального менеджменту, що спирається на поєднання наукових доробок ландшафтно-екологічного планування та практики місцевого управління, методологія, висновки й рекомендації, способи оцінювання екологічних ситуацій та визначення й запобігання ризикам природокористування можуть враховуватись у розробці моделей і проектів землевпорядкування на ландшафтно-екологічному підґрунті локальних територій (сільрад, агрофірм, лісгоспів, НПП, заповідників тощо), що набуває актуальності у зв’язку з децентралізацією управління й перспективою запровадження ринку землі в Україні.

Розроблена методика ландшафтно-екологічного планування може бути використана для оптимізації природокористування з метою підвищення ефективності цільового використання територій та зменшення конфліктів природокористування.

X