Науковий семінар кафедри моніторингу довкілля та природокористування

320px-thumbnail18 жовтня 2018 року відбулось засідання науково-методичного семінару кафедри моніторингу довкілля та природокористування.

З доповіддю на тему «Геоекологічні основи охорони і раціонального використання біологічних ресурсів Печенізького водосховища» виступив аспірант кафедри Гоголь Олексій Миколайович.

Доповідь є результатом наукового дослідження, що у якості дисертації подане до захисту у спеціалізовану вчену раду  Д 64.051.04. В роботі автор підняв питання необхідності басейнового підходу до оцінки екологічного стану біологічних ресурсів водосховища, оскільки при переважанні рослинноїдних риб у промисловому стаді, ризик їх захворювання внаслідок потрапляння у воду забруднення дуже високий, а погіршення якості води в затоках, що є основними місцями нересту туводних видів Печенізького водосховища викликає загибель мальків і памолоді цінних в промисловому відношенні видів риб та призводить до зміни загального стану популяції в цілому.

Автором здійснене комплексне геоекологічного дослідження території басейну Печенізького водосховища (української частини) та розроблені картографічні твори, що дозволяють оцінити географічні умови території дослідження. 

Ландшафтно-геохімічна оцінка території басейну Печенізького водосховища дозволила виділити території з високим рівнем конфліктів природокористування, які є потенційною загрозою для екологічного стану водосховища.

Проведено експеримент з оздоровлення біологічних ресурсів водосховища шляхом припинення промислового вилову і застосування авторських рекомендацій для природокористування на території басейну, який дав позитивні результати.

X