Пішов із життя професор кафедри екології та неоекології навчально-наукового інституту екології Медведєв Віталій Володимирович

С глибоким сумом повідомляємо, що 1 березня 2021 року

на 82-му році пішов з життя  

доктор біологічних наук, професор,

головний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», заслужений діяч науки і техніки України, академік Національної академії аграрних наук України,  професор (1996-2001) та  в.о. завідувача кафедри екології та неоекології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (2016-2020)

МЕДВЕДЄВ ВІТАЛІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

 

Висловлюємо глибокі співчуття рідним, близьким та усій науковій спільноті з нагоди цієї непоправної втрати   

Медведєв Віталій Володимирович

(7 грудня 1939 р. – 1 березня 2021 р.)

 

Медведєв Віталій Володимирович, доктор біологічних наук, професор, професор кафедри екології  та неоекології Харківського націо­нального університету ім. В.Н. Каразіна (з 1996 року по 2020 р.), в. о.  завідувача кафедри екології та неоекології (з 2016 по 2020 р.), член спеціалізованої вченої ради Д 64.051.04 (з 1996 р. по 2006 р.)

Медведєв Віталій Володимирович з 1958 – працював  в Українському НДІ ґрунтознавства (нині — ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського») на посадах  старшого техніка,  молодшого  наукового співробіт­ника,  аспіранта, старшого  наукового співробіт­ника,  керівника сектору, завідувача лабораторії, заступника директора з наукової роботи,  ди­ректора. З 2004 року – головний науковий співробітник — ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського». У 1969 р. захистив у ХНАУ ім. В.В. Докучаєва кандидатську ди­сертацію на тему: «Особливості макро- і мікроструктури чорноземних і темно-каштанових ґрунтів УРСР у зв’язку з їхньою мікробудовою і водно-фізичними властивостями». У 1982 р. захистив у Московському держуніверситеті докторську дисертацію на тему: «Теоретичні і прак­тичні основи оптимізації фізичних властивостей чорноземів».

Академік  УААН (1993), Заслужений діяч науки і техніки України (1998), нагороджений медалями «За трудову доблесть», імені В. В. Докучаєва, Премією імені В. Р. Вільямса, дипломом «За видатний внесок у діяльність міжнародної організації дослідників з обробітку ґрунтів», є іноземним членом товариств ґрунтознавців Росії, Румунії, Польщі, Республіки Молдова, почесним професором Національного інституту біоресурсів і природокористування, почесний член Товариства ґрунтознавців та агрохіміків України, експерт ФАО – Рим, член міжнародних товариств з ґрунтознавства, охорони ґрунтів, з обробітку ґрунту, член національного комітету «Людина і біосфера».

Опублікував понад 850 праць, у тому числі понад 30 книг, близько 70 праць надруковано у журналах провідних країн даль­нього зарубіжжя.  Має 25 патентів. Підготував 2 докторів та 16 кандидатів наук з сільськогосподарської, біологічної і географічної спеціалізації.

Наукові інтереси: агрономічна фі­зика, родючість  та екологія  ґрунтів, моніторинг і охорона ґрунтів. Створив опти­мальну модель кореневмісного шару ґрунту і на її основі розроблено агровимоги до технічних засобів, конструкції і діючі зразки комбінова­них сільгоспмашин, технології застосування у виробництві. Результати цих досліджень узагальнено в монографії «Оптимізація фізичних властивостей чорноземів»,  яку відзначено Премією ім. В. Р. Вільямса. Розробив теоретичні і практичні основи сучас­них методів оцінки стану й управління родючістю ґрунтів, обґрунтував  принципово нову концепцію розвитку землеробства в Україні.

X