Вітаємо Левицького Івана Юрійовича з 80-річчям

Вітаємо

доктора географічних наук,

заслуженого професора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна,

академіка Академії педагогічних наук України, Академії педагогічних та соціальних наук, Російської академії природничих наук, Української економічної академії наук,

Заслуженого діяча науки і техніки України,

професора кафедри екології та неоекології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

 

Левицького Івана Юрійовича з 80-річчям!

 

Видатний вчений картограф, життя, якого нерозривно пов’язане з Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна.

І.Ю. Левицький є розробником теорії комплексного сільськогосподарського картографування, вніс значний внесок до становлення наукових основ природоохоронного картографування, методики структурно-логічного моделювання та обґрунтування змісту системи картографічних творів. Під його керівництвом розроблено ряд нових типів картографічних творів, зокрема атласи сільськогосподарських і лісогосподарських підприємств, районні атласи земельних ресурсів, республіканські атласи земельного кадастру, серії карт сучасного і перспективного використання, охорони і поліпшення земель адміністративного району, області, країни. Вчений є засновником Харківської наукової картографічної школи, однієї з найбільш авторитетних в Україні.

Іван Юрійович ніколи не стояв осторонь найскладніших питань життя університету, його активна життєва позиція, почуття нового, актуального, перспективно важливого завжди надавало можливість вибрати вірний шлях, подолати труднощі та спрямувати розвиток університету у напрямку реалізації найважливіших стратегічних завдань.

Мудрість, досвід, безмежна ерудиція, небайдужість, відкритість усьому новому, людяність та тонке почуття гумору ось далеко неповний портрет цієї масштабної авторитетної харизматичної людини. Людини, яка ніколи не була і не буде осторонь найгостріших проблем, Людини, у якої болить серце за долю університету, освіти, науки, за долі своїх учнів і послідовників, Людини з великою та світлою душею!

Ми, його колеги та учні, пишаємося тим, що один з найвидатніших вчених, які створюють історію університету, його славу та велич – професор Іван Юрійович Левицький працює з нами, наставляє, радить, вчить, підтримує та щедро ділиться безцінними знаннями та досвідом.

Від щирого серця бажаємо Вам, шановний Іване Юрійович, міцного здоров’я, благополуччя, творчих успіхів у професійній діяльності, реалізації Ваших задумів та енергії на довгі плідні роки.

 

Колектив екологічного факультету

 

Додаткові відомості про ювіляра.

Народився 7 липня 1932 р. в с. Селец Народицького району Житомирскої області.

І.Ю. Левицький – автор і співавтор близько 350-ти наукових та науково-методичних публікацій з актуальних проблем тематичної картографії, геодезії та топографії, у тому числі монографій “Наукові основи комплексного сільськогосподарського картографування” (1975), тритомного монографічного науково-довідкового посібника з природоохоронного картографування ( 1986, 1987, 1988), підручника “Геодезія з основами землевпорядкування” (1977), “Практикум з сільськогосподарського картографування” (1981), посібників про навчально-наукову географічну базу “Гайдари” (1991), книги для вчителів “Рішення задач за географічними картах “(1996),” Російсько-українського словника з топографії “(1993),” Російсько-українського словника з картографії і картографічного креслення “(1993),” п’ятимовного словника основних термінів і визначень з геодезії, фотограмметрії і картографії “(1995) , “українсько-російського картографічного словника” (1997), лабораторного практикуму з топографії та картографії (2002), наукового видання “Інтернет: терміни та визначення і сайти з картографії та геоінформатики” (2003).

За ініціативою і під керівництвом І.Ю. Левицького студенти-дипломники створили першу в колишньому Союзі серію з п’яти комплексних настінних природоохоронних карт Харківської області та м. Харківа (це чи не єдиний випадок видання картографічного твору, запроектованого і складеного студентами), а також серію з 12-ти настінних карт сучасного і прогнозного забруднення повітряного басейну Харкова.

За проектом та науково-методичним керівництвом І.Ю. Левицького у 1993 р. створено перший атлас Харківщини, виданий в україномовному та російськомовному варіантах. Більшість з цих карт і атласів не мають аналогів у нашій країні і за кордоном.
Згодом І.Ю. Левицький очолив дослідження за програмами Державного комітету з науки і технологій та Міністерства освіти і науки України з розробки наукових основ комплексного географічного картографування регіонів нашої країни; наукових основ регіонального еколого-природоохоронного картографування, створення систем картографічних творів адміністративної області для навчальних потреб і для туризму; удосконалення змісту, оформлення та використання системи топографічних карт і планів і т.і.

І.Ю. Левицький постійно піклується про забезпечення методичними розробками студентів і виробничників, зокрема з теодолітної зйомки, поздовжнього нівелювання та побудови профілів, з вивчення геодезичних приладів технічної точності, з проведення геодезичних (1978) та топографо-геодезичних практик (1985), визначення масштабів і спотворень на шкільних географічних картах, складання планів бусольного зйомки, створення атласів земельних ресурсів і комплексних атласів адміністративних районів, проектування, складання і використання карт, що входять до складу схем землеустрою адміністративних районів (і таких же вказівок для адміністративних областей і для союзних республік), з компоновки тематичних карт, правила якої вперше сформульовані вченим, розробки схеми землеустрою адміністративних районів, складання атласів районних АПК, розробки та використання структурно-логічних моделей для природоохоронного картографування, створення карти земельного фонду СРСР з використанням матеріалів аерокосмічних зйомок, складання союзних карт ареалів ефективності вирощування сільськогосподарських культур і т.п.

Значний педагогічний досвід дозволив І.Ю. Левицькому розробити загальносоюзні типові навчальні програми дисциплін “Геодезія з основами землевпорядкування” (1965, 1970, 1976) і “Сільськогосподарське картографування” (1977). У 1995 р. затверджені його навчальні програми “Топографія з основами геодезії” і “Картографія і картографічне креслення” для географічних факультетів університетів України, а також спеціально розроблену ним програму курсу “Топографія з основами геодезії” для університетів Російської Федерації.

Професор І.Ю. Левицький редагує науково-методичні роботи колег і учнів, він головний редактор багатьох збірників наукових праць і матеріалів конференцій. Вчений ініціював розробку і був науковим консультантом трьох монографічних бібліографічних покажчиків “Сучасна література з картографії”, виданих у 1989-1991 рр. Бібліотекою Академії наук СРСР.

За кількістю публікацій І.Ю. Левицький є одним з найбільш плідних вчених в області картографії на території країн колишнього СРСР. Серед співавторів фахівця – відомі вчені, вузівські викладачі, вчителі, виробничники, аспіранти і багато студентів (більше 140 прізвищ).

Останнім часом проф. Левицький І.Ю. плідно працює на екологічному факультеті як консультант та науковий керівник робіт з моделювання та прогнозування екологічного стану природних та природно-антропогенних систем. Є членом редколегій багатьох фахових видань з географії, в т.ч. тих, які видаються на екологічному факультеті. Приймає активну участь у засіданнях Вченої ради екологічного факультету та спеціалізованої вченої ради Д 64.051.04 у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна.

Leave a Reply

X