On-line семінар з проблем відкритого доступу до наукового знання

11 травня 2012 на екологічному факультеті Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (ХНУ імені В.Н. Каразіна) відбувся on-line семінар з проблем відкритого доступу до наукового знання.

Він проводився в рамках реалізації Плану дій Бєлгородської декларації про відкритий доступ до наукового знання та культурної спадщини, плану заходів наукового семінару екологічного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна та постійно діючого російсько-українського семінару з просунутих наукових досліджень та інноваційних технологій Бєлгородського державного національного дослідницького університету (НДУ “БєлДУ”).
       Керівник семінару – професор кафедри екології та неоекології, доктор географічних наук Московкін Володимир Михайлович.

У семінарі взяли участь професорсько-викладацький склад, аспіранти та студенти екологічного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна на чолі з ректором університету академіком НАН України В.С. Бакіровим і деканом факультету А. В. Тітенко, ректор Російського державного гуманітарного університету (РДГУ), чл. – кор. РАН Є.І. Пивовар з групою професорів і викладачів свого університету, викладачі та співробітники кафедри геоекології Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського, на чолі із заступником декана географічного факультету А.Б. Швець, а також менеджери програм та проектів “Відкритого доступу”: Ірина Кучма з мережевої організації “EIFL” (Електронна інформація для бібліотек, Київ) і Елена Сіпріа-Миронов з Наукової бібліотеки університету м. Тарту (Естонія).
        З вітальними словами до учасників online семінару звернулися ректори ХНУ імені В.Н. Каразіна та РДГУ, які в процесі діалогу домовилися про необхідність взаємних online лекцій екологічного та гуманітарного профілю.

Після цього з доповіддю “Онлайнові платформи та інструменти відкритого доступу для цілей підтримки досліджень та наукового менеджменту” виступив професор ХНУ імені В.Н. Каразіна і НДУ “БєлДУ” В. М. Московкин. Він розповів про виконання Плану дій Бєлгородської декларації про відкритий доступ до наукового знання та культурної спадщини, можливості бенчмаркінгу університетів, репозитаріїв відкритого доступу і наукових журналів на основі платформ “Webometrics”, “ROAR”, “SCIMAGO” і спеціалізованих інструментів Google.

Далі Ірина Кучма виступила з доповіддю “Навіщо вченим відкритий доступ”, в якому вона розповіла про переваги відкритого доступу для вчених, а саме про те, як він сприяє більш ефективним науковим комунікаціям, прискорює цикл досліджень, сприяє збільшенню цитування і імпакту наукових досліджень.
       У висновку семінару Елена Сіпріа -Миронов розповіла про ситуацію відкритого доступу до наукового знання в Естонії в цілому і університеті м. Тарту зокрема.
       Учасники online семінару погодилися з тим, що такі заходи повинні проводиться частіше, з розширенням проблематики і географії учасників.

Фотографії on-line семінар з проблем відкритого доступу до наукового знання.

Leave a Reply

X